Skip to main content

Dee Why

Brief

To design a family beach home that connects with the magnificent location and will adapt to the owners changing needs over time.

Unique Aspects

Located on the ridge between Dee Why and Curl Curl, it was important that we build as high as possible to maximise the views in both directions. A stunning natural rock formation in the rear yard was also taken into consideration with our design.

The disused public walkway to the western side meant that a large side setback of 2m was required. This challenged our design process and we needed to work within a smaller width and length. This saw the home being 10m wide and 12.6 m long at it’s largest point. The angled front balcony naturally directs attention to the ocean views and takes advantage of the articulation zone under the NSW Housing Code Complying Development rules.

Story

We first met owner John in 2013 and looked at a number of different home designs before he and Jane settled on this final design. This house is truly a home for them and their family. It fits perfectly with the location, making the absolute most of the views, prevailing breezes and natural sunlight in all seasons. The sizing and layout of the open plan ground floor is worth particular mention. On plan, the sizing in m2 is quite modest, however, the space works perfectly both in day to day use and when entertaining. This is part due to the homes connection with the outdoors, that flows from the gorgeous front deck through to the sheltered rear entertaining area. We also used variations of ceiling heights to visually seperate the kitchen work space.

The stunning addition of recycled timbers really set the tone of the living areas. Our carpenters on site did an expert job of cladding structural steels posts, building a custom barn door and creating a comfortable window seat. This timber was then finished using natural bees wax to provide just the right feel to the finished result.

This home is soon to feature on the television show Open Homes Australia.